Osânză

Osânză (2-3)

Semnificaţie: rom. ’osânză’,’grăsime de porc’ figurativ ’bogăţie, stare economică bună’, etimologie: lat. ’axungia’, din punct de vedere fonetic forma iniţială trebuie să fi fost ’sânză’ care a fost apoi modificat prin absorbţia articolului nehotărât ’o’, după cum o demonstrează și unele din toponimele de mai jos

Atestări:

p. Osânzeana şi Cotul Osânzenei la Dumeşti Iaşi în podişul Bahluiului (prin acest sat curge şi p. Săuzeni afluent de 30 km al Bahluiului – posibil să fi fost de fapt Sânzeni la origine),

sat Osânzeni ținutul Orhei Basarabia la 1629,

eventual cătun Sânzeşti la Remeţi Bihor

Reclame
Acest articol a fost publicat în Entopice și etichetat , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

9 răspunsuri la Osânză

 1. Sorin5780 zice:

  Nu știu dacă e vreo legătură, dar Săuzeni îmi amintește de două idei mai vechi. Aș putea să le spun nedumeriri. Primul ar fi localitatea Șăușa de pe Mureș, numită Sopatak sau Sospatak (pârâul sărat) în maghiară. http://www.primariaungheni.ro/multimedia/pdf/sausa.pdf
  Nu știu dacă-i sărat afluentul ăsta, Șăușa, dar mai e radicalul *seh₂us- (“dry, arid”), care-mi vine-n minte când aud numele ăsta. http://en.wiktionary.org/wiki/sauss#Latvian
  În slavă a dat **suxъ (mai vechi *saușa) și apare în toponimia noastră veche. În albaneză se spune că primul „s” se disimulează datorită celui de-al doilea în thaj , thatë
  http://en.wiktionary.org/wiki/thaj#Albanian

  Cât de groasă ar trebui să fie o apă doar ca să fie numită după osânză (axungia)? 🙂
  Nu prea are sens. Cred că Săuzeni semnifică altceva. Poate nu un afluent care seacă frecvent în anumite anotimpuri.

  • vchindea zice:

   Nu îmi imaginam că intenția acestei denumiri ar fi cea proprie: ‘grăsime’, mai curând cea figurată ‘bogăție, belșug’ ! Există și alte toponime (pârâul Grasul, Grăseni) sau sintagme (iarbă grasă) similare. Un aspect important de notat este că toponimele Osânzeana și Săuzeni sunt vecine ceea ce face posibilă o legătură între ele. Desigur explicația sugerată se bazează pe ipoteza că Săuzeni e deformarea de Sânzeni, pentru care încă nu am găsit dovezi istorice.

   • Sorin5780 zice:

    Cum explici hiatul lui Săuzeni (să-u-zeni) față de osânză.(o-sân-ză). Și terminația -eni pune un semn de întrebare. Se aplică antroponimelor formând toponime ca Olteni, Căușeni, Moreni și multe altele.

    Cotul Osânzei ar avea sens dacă e un râu rapid, iar tumultul apelor formează o spumă ca osânza. Altfel eu n-am mai auzit să se spună despre un râu că-i îmbelșugat sau bogat, adică osânzos. Cuvântul aduce în minte o imagine grețoasă.
    Ar putea implica și un antroponim, dacă râul are o denumire mai nouă nedescriptivă.

    Altă posibilitatea ar fi reg.sânzău.
    sânzắu, -auă, (sânză), s.f. – 1. Cui cu care se prind două lanțuri. 2. Drug de lemn folosit pentru a strânge lanțul care leagă carul cu lemne; ciorlău. – Et. nec.

    Încă n-am găsit o etimologie sau unde circula regionalismul, dar sunt sigur că am încercat o traducere IE pentru el mai demult:
    http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1657&root=config

    Interesant că pe acest pârău mai găsim și un iaz numit Păușești (e și un sat numit după un moș Păușea/Păuș probabil), alt regionalism nebulos, cu răspândire întinsă (Apuseni, Argeș, acum și Moldova):
    păúșă, păúși, s.f. (reg.) fiecare dintre prăjinile care, legate împreună la unul dintre capete, se așază pe vârful stogului de fân; panză.

   • vchindea zice:

    Teoria mea e că forma Săuzeni e de fapt (sau a fost la origine) o simpla deformare ‘scriptică’, nu o transformare fonetică. Confuzia ‘n/u’ am mai întâlnit-o și în cazul altor altor toponime atestate de documente, reprezentând o simplă greșeală de înregistrare, nu vre-un obscur fenomen fonetic. Desigur e posibilă doar în grafia latină, nu în cea chirilică, ceea ce înseamnă că ar fi recentă. Mai studiez…
    În ceea ce privește sufixul -eni, el se aplică și unor teme ne-antroponimice (Văleni, Pădureni etc.). De acord și că nu se poate exclude proveniența antroponimică.
    ‘Osânzos’ ar fi la mod figurativ locul nu apa, iar în acest caz ‘cot’ e mai curând forma alternativă a lui ‘cut’,’parte de sat, cătun’ frecventă în hrisoavele moldovenești.

   • Sorin5780 zice:

    Cred că am mai întrebat odată, dar ce zonă acoperea acest „cut”? Era prin toată Moldova, de unde provine? E turcic sau slav?

   • vchindea zice:

    Cu precădere în Moldova și ținuturile est-slavice. E un slavism.

 2. Ionut zice:

  Spuneți-mi, vă rog, ”Ozana” de la ce vine?

  • vchindea zice:

   Am citit păreri că ar fi de origine maghiară având sensul de apă curată.
   http://ro.wikipedia.org/wiki/Toponimia_maghiar%C4%83_%C3%AEn_Moldova
   Însă un cuvânt cu acest sens și această formă nu există după cunoștiințele mele în limba maghiară. Poate ca autorul a făcut o confuzie cu apelativul turcic ‘öz’,’curat, pur’.
   Alte turcisme invocabile cu un minim de variație fonetică ar fi: uz – numele unei populații turcice care a traversat spațiul carpatic în sec. al XI-lea; uzun – lung.

   • IVGΛ zice:

    O – Zână
    De la orz ?
    De la Rusinul Oxana, X/Sonia să fi derivat în Românescul Oxzana, să fi pierdut z.
    Însă variantele turcice nu-s de aruncat, au fost multe popoare turcice în acest spaţiu, problema îi că puţin probabil ca aceste popoare să se fi stabilească în munţi iar satele lor să aibă o continuitate.
    Varianta cea mai plauzibilă pentru Ozana de origine turcică nu sunt maghiarii, ci secuii, ei bănuindu-se a fi turci, însă trebuie văzut unde sunt aceste toponime.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s