*Hovârlă, Hoverla

*Hovârlă, Hoverla (3-4)

Semnificaţie: chiar unii autori ukr.  susţine derivarea dintr-un entopic rom. ’hovârlă’ cu sensul ’vârf’ dar acesta este necunoscut, prezenţa sufixului ’-ârla’ pledează pentru o origine rom.  sau slav. foarte probabil expresivă, etimologie: necunoscută

Atestări:

vf. Hoverla (Goverla) 2061m în Cernahora Ucraina (cel mai înalt vârf din această țară),

eventual sat Hovrila în Chioar atest. 1603 (amplasat pe deal şi străjuit de culmi înalte – poate deriva însă și din varianta ukr. a lui Gavrilă, care fonetic este Havril),

p. Hovărleata, Hovrâleata afluent Bârlad la 1441 (ulterior Horaiţa),

muntele Hyrlata (atest. 1534 Howorlath, 1598 Choworletha, în diplomele care privesc satele valahe din Polonia) Beskizi 1103m

Anunțuri
Acest articol a fost publicat în Entopice și etichetat , , , , . Pune un semn de carte cu legătura permanentă.

40 de răspunsuri la *Hovârlă, Hoverla

 1. Sorin5780 zice:

  Vârful ăla din Ucraina ar putea veni din maghiară. Am găsit odată havas (munte și ca adj. cu sensul înzăpezit) în mag. dar să pui un sufix -ârlă (arhaic la noi) pare bizar. Poate e un împrumut în română, apoi se pierde.
  Eu aș șterge complet toponimele astea traducându-le.

  • vchindea zice:

   S-a mai propus și hu. ‘Ho-var’ adică ‘Cetatea de zăpadă’ care pe lângă faptul că e prea poetică să fie adevărată, nu explică sufixul ‘-erla/-ârlă’ iar fonetic în rom. ar fi trebuit să devină ‘Hăoar’. Tot o origine indo-europeană (rom. sau slav.) e mai probabilă !

 2. Muntele ii situat în Munţii Maramureşului .
  Nu poate fi ucrainiană denumirea, huţulă poate fi, maghiară niciodată(maghiarii au migrat pe râul Latoriţa iar prima menţiune a unei activităţi pe lângă Pasul Tătarului (foarte aprope de munte ) îi destul de târzie.
  Ca fonetică pare un cuvânt slav sau românesc, ar putea fi şi mai vechi având în vedere forma şi înălţimea obiectivului.
  Pasul şi muntele în sine a fost în domeniul lui Codrea de Câmpulung ,apoi acest cnezat s-a împârţit între fraţi şi a intrat în domeniul de Sărăsău a lui Opriş ,fiul voievodului şi cneazului.
  Deobicei munţii au fost domeniile românilor până în 1918 când s-a făcut o concesie Cehoslovaciei, iar majoritatea munţilor din zona aia poartă nume româneşti( Pietros ) sau traduceri recente .
  Eu nu ştiu ce poate însemna dar sufixul ală nu poate fi adăugat unui împrumut .
  Sufixul ăla se adaugă unui atribut pe care il are subiectul, deci cuvântul îi românesc dacă are sufixul ăla ,defapt şi ucrainieni aici nu au cum o coti şi cam afirmă acelaşi lucru.
  De la ce vine hov?
  Singura chestie ce o ştiu în Maramureş îi că de la boabe se mai zice voave şi izolat hoave la păstăi sua uneori chiar la boabele de fasole.
  deci H de la Hov ar putea veni din v sau b
  Să fi fost Vovârlă sau Bovârlă sau Bobârlă
  Aici scrie etimologie necunoscută, şi pare după numele utilizatorului că ii un maramureşan de pe Mara, pe Iza nu există atâtea forme.
  dex online
  vóvă, -e, (voavă), s.f. – 1. Păstaie uscată, ajunsă la maturitate, din care este scos bobul de fasole (Hotea 2006); hoaspă, voaspă, vospă. 2. Coji rămase după stoarcerea mustului din struguri. – Et. nec. (MDA).
  Mie nu mi se pare aşa necunoscută etimologia, repet în unele zone din Maramureş nu există mai multe forme sau formă de singular, există doar voave şi clar vine de la boabe .
  Vovârlă Bobârlă mi se pare cel mai plauzibil; cu sens de umflat, măşcat .
  Dar îi doar o opinie la care m-am gândit în 10 min din pricina sufixului şi a cunoaşterii graiului maramureşan

  • vchindea zice:

   Sunt foarte la curent cu toponimia românească din Carapații Nordici. Vezi articolul:
   https://toponime.wordpress.com/2011/06/24/toponime-cu-sufix-%e2%80%99-escu%e2%80%99-sau-%e2%80%99-easca%e2%80%99-in-carpatii-nordici/
   și aș mai avea materiale și pentru altele.

   În ceea ce privește Hoverla cred că te apropii de etimon din punct de vedere fonetic dar nu și semantic. În Vrancea este atestat apelativul ‘vovârghie’ cu sensul de vârf montan. Acesta ar putea deriva din apelativul (cunoscut cred și în Maramureș) ‘vârghină’,’stinghie, cap de bârnă, membru viril’ prin pierderea sufixului și duplicarea grupului inițial de foneme (poate pentru a întării ideea – ceva foarte mare sau înalt !). Prin alternanța sufixului expresiv ar rezulta ‘Vovârlă’ iar apoi alternanța v/h este facilă atât în dialectele rom. nordice și estice (vulpe/hulpe) cât și în slav. (suha/suva). Totuși majoritatea mijloacelor de mai sus există și în limbile slavice: astfel ‘vo-‘ ar putea rezulta destul de ușor și dintr-un slav ‘po-‘,’pe..’ (vezi Povârgina în Dealurile Lipovei) iar în Serbia și Bulgaria sunt atestate mai multe oronime ‘Virlo’, așa că originea ultimă e discutabilă dar așa cum susțineam și eu e aproape imposibil să fie maghiară.

   • Sorin5780 zice:

    Am întâlnit vârghină cu sensul de capete ale bârnelor ce ies în afară la îmbinare în construcțiile stânelor și m-a mirat etimonul său latin virgula. Totuși are sens derivarea din latină. http://en.wiktionary.org/wiki/virga#Latin
    Avem și alb. zverk sau veri (nordul) și vjerr dintr-un radical *wer- to bind, hang.
    http://en.wiktionary.org/wiki/zverk
    http://en.wiktionary.org/wiki/vjerr#Albanian
    Poate acesta a dat vovârghie (vârf montan).

    V.Orel spune că zverk (ceafă, occiput) ar fi conectat de radicalul *wer- „vârf, top”

   • Sorin5780 zice:

    vărghie f. Mold. bârnă. [Origină necunoscută].

   • Maghiară nu, slavică posibilă.
    Clar H nu ii h acolo îi v sau b iniţial .
    Burniţă /vurniţă/hurniţă.
    Ar mai fi o varinta în care ârlă să fie atribuit unui cuvânt care are sens de mişcare ,gen viscol .
    vârghină cred că ar suna vârghnilă în maramureş simplu dacă atribui unui munte, dar ar putea fi o repetiţie acolo.
    Eu zic că varianta nu-i imposibilă nici cu teoria repetiţiei .Dar îs de părere că varianta iniţială ar trebui să fie vâvârlă apoi vovârlă .
    La Povârghina ar putea fi un prefix adăugat de slavi, să nu fi fost Vovârghina ci Vârghina pe care slavi l-au modificat .
    Repetiţia aia expusă de tine trebuia să arate masculinitatea proeminenţa, vovârghina fiind feminin nu cred să existe; cred în vârghină cu sensul de vârf mic .Iar po , să însemne în(zona fiind dominată de bulgari în evul mediu ) , adăugat de slavi şi preluat de români din nou mai târziu ca Povârghina/Povârgina
    Asta ar fi explicaţia mea
    Virlo , nu aş putea să spun că îi asemănător trebuie studiat mai bine .
    Eu zic că explicaţia ta are sens pentru un vârf mare ca în Maramureş şi pentru sufixul ales.
    Deci Vâvârlă apoi Vovârlă (ii posibilă modificare în graiul nostru) si ultima Hovârlă.

   • Mă bucur că studiezi toponomia Maramureşului.
    Din păcate zona a fost dată uitării după 1918 din motive politice(alianţa cu Cehia),iar Ucraina încearcă să şteargă orice urmă de românism, în cărţile lor nu scrie de nici un voievod român.Iar în Bereg îi şi mai rău.
    România a ales mediatic să promoveze un non sens ,să creeze un nou Maramureş împreună cu zone din Crisana Satu Mare Baia Mare pentru a evita ruşinea de a fi pierdut o vatră românească,şi noţiunea de România Mare 🙂 .
    Nu am auzit niciodată sintagme ca Maramureşul Pământ Românesc fiindcă puţini ştiu care îi Maramureşul .
    Iar în cărţile de istorie nimic în afară de fondarea Moldovei, nimic despre voievodat ,nimic despre nobilime.
    Îi tratată Transilvania ,deşi Transilvania medievală nu prea avea nimic românesc în afară de populaţie . Zona poate da un răspuns cu privire la formarea poporului român, cu privire la multe clişee maghiare(cum ar fi lipsa toponimelor româneşti în România pre maghiară şi slavă).
    Cucerirea a fost târzie şi mai mult benevolă, colonişti puţini, lipsa prisăcilor care să mute populaţia şi să schimbe toponime precum în Ardeal. Singura prisacă ca toponim am putut identifica la Malaya Kopania(poartă) langă Hust în Ugocsa unde îi confirmată denumirea de Pădurea Maramureşului. Clar acolo a fost singura graniţă înainte de cucerire.
    Deci un loc de studiat.

   • vchindea zice:

    Nu știu de ce sunt convinși mulți istoricii că orice Prisacă/Kapus/Căpuș din toponimia actuală trebuie să reflecte acele ‘indagines’ medievale. Toponimele pot conserva de fapt sensurile mult mai simple și practice ale rom. ‘prisacă’ și slav. ‘proseku’ adică ‘defrișare’ ulterior și ‘stupină’. Vezi similare semantic ukr.’pasika’ din care se găsesc cel puțin câteva atestări și în Maramureș.

   • Fiindcă o idagines era formată din o arie de pădure sau dintr-o defrişare , o zonă lăsată în paragină, şi avea o singură trecătoare, păzită, prin ea; denumită poartă, kapu(maghiară).
    Acuma kapus încă însemnă în maghiară portar .
    2 Acolo îi pomenită în 1271 o indagines , eu îs de părere că asta arată că Maramureşul încă nu era cucerit. Oaspeţilor regali li se dă drept să pescuiască până la aceste păduri ale Maramureşului .
    Iar orice prisacă are o poartă, iar Malaia Kopania dacă te uiţi pe hartă îi locul ideal .
    Deci nu numai denumirea Kopania ci şi localizarea şi atestarea confirmă
    Sistemul de apărare nu-i original maghiarilor dar denumirea de Capus/Căpuş/Kopania clar au etimologie maghiară şi clar denotă o prisacă maghiară.
    Dacă te uiţi la poziţionarea lor reflectă foarte bine etapele de cucerire a Transilvaniei şi Maramureşului.
    Acuma nu orice Căpuş ii o poartă de prisacă,trebuie şi alte dovezi ,trebuie să fie şi într-un loc care să releve asta.

    Revenind la de numirea de prisacă ,ea clar ar putea arăta prisăci pre maghiare dar în privinţa kapus, clar denumeşte prisăci maghiare.Nu maghiarii au inventat acel sistem de apărare, se consemnă prisăci pecenege şi avare .
    Pasika ar putea veni de la românul pas nu de la prisakă. Trebuie studiat cuvântul şi locaţia. Ar putea fi o adaptare ,sunt foarte multe.

   • vchindea zice:

    Pasika din câte știu e un cuvânt viu în limba ukr. (sau ruteană, dacă vrei) iar toponimele Pasika, Pasechnyi sunt numeroase în Carapații nordici.

   • Are sens de stupină dar depinde şi de localizare.
    Dacă ii pe vârful unui munte improbabil să fie stupină acolo .
    De asemenea improbabil să fie prisăci maghiare în interiorul Maramureşului. După invazia mongolă Maramureşul cred că a fost anexat benevol, şi îi clar că maghiari au renunţat la idagines fiindcă s-au dovedit ineficiente.
    Dealtfel se consemnă construirea ceţăţii Hust.
    Proseku dacă există ar releva clar o prisacă premaghiară .
    Pasika dacă are o localizare ciudată zic că ii o adaptare dacă are localizare bună atunci o localitate înfiinţată de stupari călugări,călugării fiind principali stupari medievali sau o localitate înfiinţată în epoca modernă de către serbi care practicau meseria pe domeniu.

   • Referitor la prisacă, unii spun că are etimologie necunoscută, alţii slavă.
    Mie îmi sună extrem de a pre-seca gen a pre-săra.
    Ar putea fi un presăcă iniţial? cu sensul de a seca înainte, a seca intenţionat pădurea.
    Sensurile de stupină se explică uşor prin prezenţa arbuştilor şi plantelor melifere în pădurile secate şi neîngrijite ,arbuşti care atrag albinele, urşii, etc.
    Prisaca a fost un sistem defensiv consemnat la avari .Avarii au colonizat slavi în Bazinul Carpatic ,iar dacă românii au dat cuvântul ar putea slavii să-l fi preluat de la noi şi avari şi nu invers.

   • vchindea zice:

    Cei care spun că are origine necunoscută știu destul de puține despre limbile slavice. Verbul slav ‘sekati’,’a tăia’ e bine atestat, desigur se înrudește cu sensul lui rom. ‘a seca’ din toponime precum ‘Secătura’, ceea ce nu e de mirare deoarece ambele limbi provind Proto-Indoeuropeană, dar modul de formare al apelativului e caracteristic slav (pre- sau pro-seka). Vezi doar câteva exemple toponimice: Pre-slop, Pre-val, Pri-hod sau Pri-hod-iște, Pri-luka, Pri-por, Pre-del (-> Predeal), Pri-boi, Pri-log, Pri-morje, Pre-slav, Pre-mysl etc. Unele din aceste sunt atestate și în Maramureș (influență ukr. sau măcar slavică). Sensul de ‘stupină’ al lui prisacă este secundar și apare doar în rom.

   • Sincer eu am luat abordarea asta tocmai pentru că am văzut sekati cu sensul de a tăia şi din necunoştinţă de PIE era să trag concluzii greşite.
    In România era o tradiţie de a ciopli lemnul în jurul său, a-l seca şi apoi se tăia pentru folosinţă fiind mai uşor de procesat, evitându-se problemele de curbare la uscare, şi economisindu-se mult timp.
    Acuma slavii se presupune să fi avut originile în mlaştini şi la câmpie împrobabil să aibă o tehnică superioară de prelucrare a lemnului de aici m-am gândit la un posibil împrumut.
    Dar sekati se exclude ca împrumut în slavă îi aprope în forma originală, sek nu kut cum am crezut initial.
    Iar în privinţa Prislopului da îi prezent în Maramureş, Pri-luka (cred că a dat românescul prelucă care însemnă o coadă de fânăţe într-o pădure) Pri-por (iarăşi prezent cu sensul de a susţine,pripor la car).
    Deci probabil slav,deşi o prisacă nu necesita neaparat o tăiere,ci doar o secare sau o lăsare în paragină.
    Ideea îi că pre al nostru are şi el înţeles, iar cuvântul nostru are 2 înţelesuri cea ce mă face să cred că-i autohton şi mai vechi, avem pre-săra deci nu-i imposibil. Ar trebui consultate formele slave iniţiale.
    Iar în privinţa formelor în România există foarte multe nume Presăcarul care arată că prisacă îi o evoluţie.

   • Sorin5780 zice:

    Vrei să spui că Kapus/Căpuș însemna tot „prisacă”(curătură, runc)? Ai vreo idee din ce limbă provine sau e vreun entopic local?
    Am în vedere un radical IE (s)kē̆p-2 ”to work with a sharp instrument”, dar mai ales termeni alb. këpus (to tear off, to pluck), kep, etc. Sunt aici în link:
    http://starling.rinet.ru/cgi-bin/response.cgi?single=1&basename=%2fdata%2fie%2fpokorny&text_number=1734&root=config
    Am căutat odată informații despre Căpuș, dar mai mult decât sensurile de „mugur, specie de caval, cobuz” n-am întâlnit nimic.

    Ca fapt divers: am găsit odată un reg. căpută (din Crișana cred) ce însemna poartă mare cu boltă acoperită prin care intră carele. Ceva în genul porților mari din lemn ale Maramureșului.
    Probabil vine din mag.kapu, dar e ciudată identificarea cu căpută, termen autohton cu acoperire în albaneză, de care Russu spune că provine dintr-un rad. *kep- „a acoperi” (lit.kepure- pălărie, bontă; alb.këpurdhë – ciupercă, eng.cap din lat.cappa- glugă, bonetă).
    http://en.wiktionary.org/wiki/kapu#Hungarian

    Are vreun sens dacă numești o poartă ca aceea după acoperișul său?

   • vchindea zice:

    Despre Kapus cred că ți-a respuns destul de clar colegul maramureșean. Hu. ‘kapu’ e probabil în legătură cu turc. ‘kapî’ cu aceași semnificație.

   • Sorin5780 zice:

    Am să răspund de ce nu cred că acel reg. căpută (poartă mare cu boltă acoperită) are vreo legătură cu mag.kapu. În primul rând nu are sens sufixul acesta dacă originalul maghiar era clar și scurt, apoi pentru căpută am mai găsit un sens într-un studiu etnografic despre oierii noștri care indică foarte clar sensul primordial al acestui verb dacic substantivat: căpută (care acoperă)
    Ei foloseau sinonimul căpută pentru comarnicul unde se depozita cașul. Așa cum am mai spus, căpută vine de la un radical *kep- a acoperi, care dă mai cunoscutul căpută din DEX, la fel ca-n albaneză. Dar sensurile sale sunt mai multe și nu știu de ce nu-s trecute în DEX.

    Sursa: http://www.atmh.ro/download/carteprodusetraditionaledestana%20_21.11.2010.pdf

   • vchindea zice:

    Nu am auzit până acum să susțină cineva o legătură între hu. kapu și rom. căpută. În schimb în hu. există ‘kapta’ cu sens apropiat de rom. căpută (poate fi vorba de o origine comună).

   • Sorin5780 zice:

    N-am precizat un lucru, sensul de comarnic al lui căpută se găsește la pagina 85 din legătura respectivă.

 3. Când spun împrumut mai sus mă refer la un cuvânt fără înţeles, gen Everest , nu poţi să-l numeşti Everârlă, fiindcă ce înţeles are, dacă tu habar nu ai ce însemnă Everest.
  Bob îi un cuvânt românesc de origine slavă de aia am făcut precizarea despre împrumut.
  Prezenţa lui „ârlă” în cuvânt arată că românii ştiau ce atribut ii dau şi că îi un nume dat de ei.

 4. Sorin5780 zice:

  mag. kapta – „primit” ?

 5. Pingback: Vârful Hovârla din Muntele Negru | Drumurile lui Spetcu

 6. Sorin5780 zice:

  https://spetcu.wordpress.com/2016/08/14/varful-hovarla-din-muntele-negru/
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/2017/10/21/vechi-marturii-romanesti-din-ucraina-de-azi/
  https://cersipamantromanesc.wordpress.com/tag/carpatii-padurosi/

  Mai e un râu Iza la nord de Tisa? Am găsit o localitate Iza deasupra Hustului, iar într-o parte Kireshi (Cireși). Mai sus pe râul Reka (râu; știu, pleonasm) Monastyrets/Monastireț.
  Pe râul din dreapta o loc. Fântânița (FONTYNYASI).
  Mai era o Rebra și un Bascău, cu oarecare rezonanță la noi. Căputa Mare și Mică probabil se referă la sensul de comarnic. Păcui este același cu Piga din Timoc.

  Oricum, de Iza mă interesează. L-a tălmăcit cineva? Eu am găsit un alb.izë și altcineva o mitologică Izora, dar niciun cuvânt românesc care să confirme în graiurile nordice. Poate doar izla, dar e destul de infim: https://dexonline.ro/definitie/izlă
  https://en.wiktionary.org/wiki/izë probabil din *aydʰ- (“to ignite; fire”)
  Am dat câteva detalii dintr-o carte pe care o citeam în comentariul 9: https://hroderic.wordpress.com/2014/04/05/berzobis-si-aizis/

  Mă gândeam să întreb și un pasionat de toponomastică.

  • vchindea zice:

   Întradevăr sunt indicii foarte clare că râul numit de ukr. Rika și de ung. Nagy Ag se numea inițial Iza Neagră. Astfel satul omonim Iza, de pe apa respectivă, avea la prima atestare unul dintre hotare pe hidronimul Fekete Iza (documentul e de la 1390). Ulterior în bazinul superior al acestei ape este atestată o altă localitate Fekete Iza între 1614-1653. Chiar și pe harta de la 1782-5 unul dintre izvoarele superioare ale apei încă apare drept Csorna Iza. Complementar Iza din Maramureșul sudic este menționată în 1505 drept Fejer Iza (Iza Albă, adică defrișată, locuită, în contrast cu cea Neagră – sălbatică, puțin locuită). O paralelă interesantă se găsește în județul Mureș în comuna Hodac (loc. în care a fost atestată istoric prezența populației ukr.). Astfel aici găsim următoarele hidronime: Tișeu (similar cu Teceu/Tjachiv din Maramureșul Nordic, probabil derivate din slav. ‘tech’,’a curge’) și Izticeu (posibilă compunere Iza-Ticeu, adică Iza curgătoare ? sau tot ‘tech’ cu prepoziția slav. ‘iz’,’prin, din..’). Problema rămâne deschisă…

   • Sorin5780 zice:

    Dar niciun înțeles comun în vreo limbă? E cursul rapid sau altfel, ceva care descrie cumva cele două râuri?
    Am încercat în toate felurile să-l explic. De la reg.izui la izină. Ba am mers și pe varianta surprinsă de Papahagi : Toponimul Mureș îl regăsim, într-o variantă mult mai arhaică, în colecția lui Papahagi (1925: 205; Săpânța): „Păste Iș, păște Moriș / Este-o punte curmedzâș”. https://ro.wikisource.org/wiki/Dicționar_etimologic_al_localităților_din_județul_Maramureș_/Regiuni_ale_județului_Maramureș

    Ce vroia să spună, nu știu! Morișul era o mlaștină (*mar- apă, mlaștină, cf.lat.marisca, eng.moor) sau un râu? Săpânța nu cred că avea nevoie de pod. Același Dorin Ștef zice: o denumire alternativă a râului Mara (care se unește cu Iș / Iza, la Vadul Izei).
    Dar Săpânța nu-i pe Iza. E un râu Săpânța izvorât din Gutâi. Ar fi interesant de văzut dacă în vechime nu se numea chiar Moriș, iar Maramoriș ar fi Tisa.

    Ce-i drept, lingviștii noștri au zis că *eis- ”to fall upon, to act sharply” a dat probabil și adj. Istru (probabil getic *eștru; vânt Istrița, numit la fel Băltacul după Balta/Dunărea) și o terminație pentru râurile dacice .. sau mai puțin știut: alb.imtë, var. imё, imёt (tiny, small, fine (of sand etc)
    https://en.wiktionary.org/wiki/imtë

    Caut acum un albanez să-mi spună ce înseamnă hidronimul Ishëm. Sau Tiranë (hidronim și oiconim), vecinul său, alt nume cu o atestare identică lângă Tisa superioară, pe teritoriul Ungariei antice.

   • vchindea zice:

    Maramureș era denumirea veche a râului Mara ulterior contrasă. Avem o atestare clară de la 1231 ‘..in caput Maramors et Casu..’ unde Casu e Cosăul actual.

   • Sorin5780 zice:

    Știu de numele vechi al Marei, dar parcă suna Mariamorisus în scriptele latine ungurești. Oricum, încep să cred, la fel ca amicul Roderick că pe cursul superior al Tisei avea unul din urm. nume: Maramorăș sau Maramoruș sau Maramoriș (lat. Maramorisia, Terra Maramorusiensi). Cred că la o dată neprecizată este denumită și Mara după Tisa..s-o fi mutat centrul politic pe Mara sau ne scapă ceva pe plan lingvistic?
    Chiar mă gândeam acum dacă nu cumva determinantul *mara- nu semnifica în dacică afluent / ramură a râului Moriș. Vezi versul acela ”Peste iș, peste Moriș” citat de către Dorin Ștef. Dacicul Maris (*Măriș < *Moriș?) era un nume destul de bine reprezentat. Când Herodot spune că agatârșii sunt situați la izvorul râului Maris, care se varsă în Istru și sub costoboci/coisstoboci avem de fapt alt râu decât Mureșul nostru intra-carpatic. E un pdf care explică acest lucru foarte bine. Cred că se gândea la Prut: http://www.institutarheologie-istoriaarteicj.ro/Articole/eph-XI-01.pdf
    De ținut minte că și Bârladul antic și medieval se vărsa în Dunăre. Pe o hartă a Daciei produsă de cartografi medievali apare și ca Baruch (bară, bărăciune?)

   • Sorin5780 zice:

    La Xenopol am văzut că consideră Agăul Mare nume românesc.
    pag.76: Istoria Românilor din Dacia traiană
    http://www.dexx.ro/index.php?a=term&d=Dictionar+explicativ+roman&t=caşă

    Sunt câteva hidronime și toponime explicate acolo, dar nu și acesta. Mă gândeam la agănău sau verbul lat.agire.
    Oricum, citez pasajul în caz în care nu vezi link-ul: ”Până la orașul Hust, unde Tisa iesă din Maramureș, către câmpia maghiară și pană unde curge prin un ținut aproape curat românesc, ea primeste de-a dreapta ei afluentii de n. rom. : Cașăul, Șopârca, Apșița, Talaborul, Agăul mare, iar de nume slavon : Svidoväțul (svid-corn), Strinececul (mai multi afluenti ai Nistrului cu silaba incepătoare stri), Toracul (torac-zale), (care are de subafl. de
    n. sl. : Lazansca (Lazna-baie), Tonsova, Crasnioara, Teresulca, Plaisca, Bertianca, Ianovatul i Mocrenca (Mocrina-umezeald) i numai unul de n. rom. Turbatul.”

    http://www.dexx.ro/index.php?a=term&d=Dictionar+explicativ+roman&t=caşă

   • vchindea zice:

    Hu. ‘ag’,’ramură, creangă’ este foarte frecvent în hidronime. Nu îmi imaginez cum ar fi putut Xenopol să-l considere de origine rom. (poate doar ca o calchiere a unui top. rom.). Dintre celelalte toponime menționate Toracul e de fapt Tarasul iar printre afluenți sunt mai multe hidronime care au măcar intermediere rom., astfel: Crasn-ioara (sufix diminutival rom., în alte surse Krasnishora), Teres-ul-ka (articol hotărât rom.). Un alt afluent neamintit aici e Teresel patak (sufix diminutival rom.).

 7. Sorin5780 zice:

  Tișeu (similar cu Teceu/Tjachiv din Maramureșul Nordic, probabil derivate din slav. ‘tech’,’a curge’) și Izticeu (posibilă compunere Iza-Ticeu, adică Iza curgătoare ? sau tot ‘tech’ cu prepoziția slav. ‘iz’,’prin, din..’).

  iz- este un prefix slavic tradus mot-a-mot ex- ”out of”. Am păstrat și noi ceva similar din latină, dacică și slavă, dar nu trebuie confundat cu acel prefix intensificator s- (alb.sh-) și variabila z- pe care eu îl consider indo-european (acel pseudo-”s mobil”).
  Mai sunt câteva forme cu prefixul iz- considerate împrumuturi cultice, dar eu cred că pe undeva trebuie să mai fi păstrat ceva din vechime, așa cum și per- romano-dacic se mai regăsește în câteva cuvinte foarte rare din graiuri.
  Moștenirea noastră romanică a prefixului pre- se confundă cu cea dacică și slavică, apoi n-am idee dacă nu cumva la noi, foarte devreme în timp dispare acel per- și este înlocuit cu adv. prae (a se citi pre) ”înainte, în fața”. Albanezul për- cred că ar putea foarte bine să descrie un mai vechi pre- sau pră-.
  Vezi și lat.pro- pentru care nu știu dacă avem un corespondent românesc. Cu siguranță avem unul slavic, în contul căruia nu pricep (percepere) sensul exact al sl.proseku (overly cut).

  Multe se confundă în limba asta a noastră. Vezi sufixul rus. -a (Proto-Slavic *-ja.): diminutival, de agent sau formând noțiuni abstracte. Identic și-n latină sau albaneză…mai bine păstrat în acestea din urmă. Îl avem și noi, atât din dacică (mânză/*mănd-ia, rânză/*rend-ia), cât și din latină.
  Dar cel diminutival nu se confundă într-o anumită măsură cu -ea al nostru, pe care-l redescopăr zilele astea ca având o largă întrebuințare în trecut. Este îndeobște considerat prescurtarea unui mai vechi -elu(s) precum indică etimonii acestora și formele de plural (de vină ar fi accentul), dar e posibil să se confunde și cu altceva mai vechi.
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Slavic/-ja

  O chestie interesantă la prisacă este faptul că poate fi latin, slavic (var.priseacă) sau dacic (alb.pris, cut). Vezi și alb.pris (precursor, first settler) https://en.wiktionary.org/wiki/pris#Etymology
  Dacă am fi păstrat verbul, sufixul -ak ar fi fost perfect valabil și destul de bine atestat pentru der. dacice. Sincer, mi-ar fi plăcut să fie acea terminație rară pentru formații colective -oc (alb. -ok), probabil dintr-o lungire a vocalei dacă credem reconstrucției sale în albaneză -ākā.
  Să fie cumva o alipire între două afixe? vezi proto-slavicul -ja de mai sus: https://en.wiktionary.org/wiki/therokë

  E greu tare fără niște studii aprofundate printre afixele noastre din perspectivă indo-europeană, albanică sau de toate originile.
  Exemple:
  # tă- (tălăbos/tălăban =om cu laba piciorului mare sau care calcă apăsat; vezi și tălăpani în lexicul pastoral (mosocul, dulăul) sau al lui Cantemir referitor la caii sălbătăciți cu copita lată;
  a tămânji – der.tămânjacă, staul (a mânji; adj.măzac, mozoc); tălabă (Trans.ceată, grămadă, mulțime. expr. cu tălaba)
  a tăbârci, -it (reg.bârcă, greutate de lemne cărată); a tămânda (vezi prebândi/premânda);
  posibile: tăhoabă (dăhobit), tăgăși, *tămăși. În albaneză apare ca prefix intensif t- sau të- dar și ca derivativ cu sensul ”de la” (sl. ot-). Au deasemenea un intensiv d- dă- , dar acest t-, tă- ar putea fi comparat cu tracicul ut- (preste-, supra-; utespios) sau let. uz-/lit. uj- , sl. uz și proto-germ. *ut, *uz- din IE *(a)ut, *ud
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/úd

  # tără- comparabil cu adv. tërë (all, whole) > adv. tărălenga – (vezi alb.ling sau rom.leancă și altele); tărăboi comparat cu alb.tërboz (loudly) și tërboj, din IE *tor-wos (strident, tare; tracicul torell, bocitură).
  Are coradical în tarbocá, tarbocále, s.f. (reg. ceartă, cicăleală; cu suf.augm. -oc), poate și tărbăci, -eală (deși ar putea fi un r infix, cf. cu a tăbăci);
  tărăpánie s.f. (Munt. reg. 1. hărmălaie, tămbălău. 2. femeie corpolentă și nebună) vezi adj.paniu, panc dar și rapăn, (d.flori sau fructe, ”plin ras”). Vezi și un posibil coradical al lat.rabio, cf. reg. rabol, râmboi/râmboc (om impulsiv, certăreț, bătăuș) = alb.rrëmbyer sau adj. gheg rebt (rapid; dacic Rabon)
  tărăpăni „a îmblăti” (cumva un prefix tă- ?) cf. cu vb. răpăni, a răpăi.
  (cu semne de întrebare vezi și tărăgit, tărăgănit)
  # pă- exemple: părânda (vezi alb.rend =(gheg.) walk, ride; (tosk.) run, hurry.
  a păcăli (vezi încelui, cialmă/șalmă), a pădăi (pădac), *păstra, etc. etc. alb. pë- (pështjell, pëshkoj)
  https://en.wiktionary.org/wiki/pëshkoj

  s-/ș- (alb. sh-), poate chiar și unele cu nă- (năbală, năprour, năpârcă, năjbeală, năsărâmb, năprui) care nu-i neapărat un format privativ sau doar privativ.

 8. Sorin5780 zice:

  aoáș sm [At: BOGDAN, GL. / V: aooș, ooși, ooșus, ooșuz / Pl: -i / E: (Pbl) mag. havas] (Numai în documente slave) Deal. (MDA2)
  Documente slave de pe versanții estici și sudici ai Carpaților? Ridică oarece întrebări acum numele vechi de Țara Aoașului, iar Hovârlea, poate o maghiarizare. http://www.banat.ro/academica/Transilvania.htm
  În trecut s-au făcut tot felul de trimiteri spre tribul osi-lor (celtic, tracic sau iranic).
  Eu m-aș amuza un pic traducând aoaa drept ‘gură’ (de rai)
  https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h₃éh₁os

  În trecut am crezut că identific un arh.auș (foc, ardere) într-o strigare ‘auș măre’ (mult ce..?) în obiceiurile aprinderii focurilor pe dealuri de Sântmedru.
  https://en.wiktionary.org/wiki/aft#Albanian
  Coradical ar fi fost chiar lat.urere, rotacizat din ”Proto-Italic *ouzō, from Proto-Indo-European *h₁ews- (“to burn”)”. https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h₁ews-

  avaș, aoaș și oașă (curătură) ar fi fost în acest caz autohtone, *auș diftongat. Alte coradicale ar fi fost viști, previști, viștină, alb.vjeshtë și altele. https://en.wiktionary.org/wiki/vjeshtë

  alb. urë – 1. piece of burning wood used for light or fire. 2. firebrand, torch (*usra)
  „i errët” (dark, opaque, foggy, obscure, dusky, black) din „err” < *ausra

 9. Pingback: Vârful Hovârla din Munții Maramureșului: pițipoanca, speologul și profesoara de muzică – demeseriecalator

 10. IVGΛ zice:

  Este greu de spus dacă Rika a fost Iza. Ce-i drept, Râul Neagului sau Neagu este o încercare de românizare pe bâjbăite autentică sau inventată, din numele maghiar. Care fiind maghiar nu poate fi nativ.
  Acum, nu există râu, din ce ştiu, dar există un sat pe un afluent al Rikăi cu numele Izky(care ar putea fi tradus izul-izosul?).
  Există ceva românesc asemător? *bʰōw- umflat Iz- (Costo-bocii cred că au avut şi ei treabă cu radicalul ăsta, nu cu ceva străluciţi)
  Izbuc(izvor carstic-et. necunoscută)
  Însă să nu uităm că iz este considerat slavic şi avem şi izvor, deci s-ar putea ca singura pistă să fie slavă şi ea.

  Cât pentru Iza, cred că şansele să nu fie slav sunt destul de mari, fiindcă huţulii ar spune izo, cel mai probabil.
  Acum, iz şi izo în mai toate limbile slave înseamnă din, problema este a. De unde a.(au şi unguri ize-lucru, dar nu poate fi aplicat)
  Eu rămân la opinia mea de amator că avem de a face cu un toponim celt sau dacic asemănător cu Issar, la fel şi Mara.

  Opinia mea este că originea numelui este legată de râul Tisa, şi s-ar putea ca Iza să fie varianta numelui de la izvor(Acum pare că forţez nota, dar în Sighet diferenţa nu-i chiar extremă, iar valea Izei continuă axa NV-SE a depresiunii, fiind zona principală de locuire din comitat până destul de târziu, nu ar fi primul râu cu afluenţi mai mari decât el-parcă vaserul depăşeşte vişeul), iar T să fie o proteză dacă sau celtă. În irlanda avem o asemenea proteză pentru masculin.

  Cât despre apsiţa- ap aş spune că vine din apat-abaţie, fie din apasag.
  Cât despre numele Moroşeni-Maramureş-Mara, am avut şi eu tendinţa de tăia mor(care l-am considerat numele maghiar al râului) de oşeni, care ar fi numele mai vechi. Însă există probleme mari, oşenii din Maramureş sunt atestaţi ca oşeni pe Cosău, nu ştim ce ar fi dat osi prin dacă, romană şi română şi cum au ajuns la sud de Tisa, nu văd legătura mai mare între daci-osi şi maramureşeni, decât între restul românilor şi daci, ba pe alocuri mai mică, este atestat numele de român, iar ca nume etnic maghiarii au folosit olah.
  Nu avea sens olah dacă numele oşeni sau moroşeni nu era unul regional, ci unul tribal.

  Eu nu sunt de părere că Mara a avut numele Maramors, nu exclud, totuşi.
  Dar sunt nişte consecinţe mari dacă l-a avut.

  Dacă numele a dat numele judeţului, acest fapt distruge total şi teoria că maghiarii au migrat în Panonia prin Bereg sau Ung, deci adio Gesta Hungarorum, adio Arpad pe lângă Hust şi bun venit descălecat în Transilvania.
  Este imposibil, dacă numele Maramureşului vine de la Mara, ca numele jjudeţului să fie nativ, din moment ce ar fi numele unui râu banal din Maramureş. Deci, este un nume dat comitatului de străini, maghiari, numele primului obiectiv întâlnit, Mara. Mara fiind lângă Sătmar, nu lângă Bereg, exclude o descălecare a maghiarilor în Bereg, fiindcă numeau ţinutul după Tisa sau după alt obiectiv din N-V, chiar dacă nu l-au colonizat atunci.

  • Sorin5780 zice:

   Cineva zicea că Iza este verbul ‘a se ivi’ în grai local, pentru că se scufundă pe trei km și iese iar la suprafață.
   Cel mai bine te întorci la dicționare și cărți de etnografie. Lexicul care se pierde cel mai ușor este cel dacic, apoi cel latin, iar lingviștii nu știu să-l pună în valoare nici măcar atunci când îl analizează corect. De fapt nu comunică unii cu alții, nu citesc suficient și nu-și pun descoperirile peste tot unde ar fi relevant. Am găsit etimologii perfect valabile în reviste de profil (lingvistic), ale unor oameni instruiți, recunoscuți academic, dar în Der sau alte lucrări ”oficioase” n-apare o vorbuliță.
   izmă din Attic Greek: ὀσμή (osmḗ) sau e dacic? Iz am înțeles că-i considerat maghiar, dar caraghioșii ăștia cam ‘fură’ cuvinte.
   https://en.wiktionary.org/wiki/ὀσμή#Ancient_Greek

   Am găsit de exemplu dacicul mură (rânză, stomac..foiosul vitelor) atestat istoric în Muntenia și încă două puncte..ieșit din uz complet azi. http://www.diacronia.ro/ro/indexing/details/A14840/pdf
   Am găsit vechi sensuri ale acelor cuvinte dacice pe care nu ți le spune nimeni în cărțile mai noi de specialitate, deși întregesc tabloul. http://www.diacronia.ro/ro/indexing/details/A19636/pdf
   Am găsit adj.bucur (frumos), ultima sa atestare. Cu siguranță s-ar mai putea găsi încă una sau două atestări în alte zone etnografice. Refuz să cred că nume personale dacice se păstrează doar din inerție.
   http://documente.bcucluj.ro/web/bibdigit/periodice/foiadiecesana/1895/BCUCLUJ_FP_279423_1895_010_007.pdf

   Mai nou citesc vreo două cărți de Loșonți și acesta se miră de multe ori de ce nu apar cuvintele recenzate de el și alții înaintea lui în ALR și DLR. Păi cine vrei s-o facă, eu, cititorul, sau tu, lingvistul? Când încerc să pun aceleași cuvinte pe site-uri mi se spune că nu-s atestate ..adecvat sau că am eu ceva porniri naționaliste și probabil inventez chestii.

   • vchindea zice:

    Mă pregăteam să spun ceva similar despre posibila legătură dintre ivire și Iza. Fenomenul de resurgență al Izei este întreadevăr unul remarcabil și cu semnificație istorică. Sunt cunoscute disputele istorice dintre moiseni (pe teritoriul cărora izvorăsc apele care dispar în Ponorul Izei) și săceleni (cei care beneficiază de pe urma apelor bogate aduse de Izbucul albastru al Izei).

    Un fotoreportaj despre acele locuri mirifice, mai jos:
    https://photos.app.goo.gl/fupUjGQlI6g3W7WR2

    Din punct de vedere lingvistic, în această ipoteză, forma originala a top. ar fi trebuit să fie *’Ivita’ care prin palatalizarea tipică maramureșeană ar fi devenit *’Izita’ (‘..de departe am zinit’, vorba ‘poetului’…) iar ulterior prin apocopă ‘Iza’. Un argument contrar ar fi că *Iza neagră/Rika nu își are izvoarele într-o zonă carstică, deci nu poate fi explicată în același mod. Deși e posibil în acest scenariu ca *Iza neagră să reprezinte o denumire secundară, o dedublare a celei originale (Iza alba, românească). Astfel de situații în care hidronimele apar în perechi (sau chiar multipli mai mari) nu sunt rare în Carpați (Crișurile, Jiurile, Doftanele, Cricovurile, Zăbalele etc.).

   • Sorin5780 zice:

    ”A ieși” putea avea o paralelă dacică din *eg’s sau *ek’s. Albaneza ar fi scos
    [ș], însă pentru dacică nu-i clar.
    https://en.wiktionary.org/wiki/jasht%C3%AB

    Cred totuși că Iza este o culoare, o proprietate a apei evidentă și pentru cealaltă Iză. Pe undeva ar trebui să avem acest adj. păstrat până acum vreo două secole. Am zis că ar trebui să avem un coradical în alb.izë. https://en.wiktionary.org/wiki/izë
    Albă sau lucitoare ar însemna puțin adâncă, apă neagră ar fi însemnat adâncă. Dacă nu găsești tu primul termenul corespunzător, o voi face eu cu siguranță. 🙂
    Cred că multe râuri lungi puteau avea două denumiri. Ți-am zis de arh.Alt și Oltul nostru și despre ideea aceia legată de adj. albanez all (of reddish colour). Când intră în Oltenia se înroșește, iar legenda Oltului (și Mureșului) spune clar, apă însângerată:
    Oltule, rău blestemat,
    Te-ai făcut adânc şi lat
    Că vii mare, spumegat,
    Şi cu sânge-amestecat.”
    Pe cursul superior din Ardeal putea avea altă denumire, Aluta (înspumată) vezi eng.ale (bere), lat.alumen. Pe tot cursul său poartă același nume în antichitate. Am găsit odată un articol care trimitea spre un vestic loth (celtic?) cu sens pe care l-am uitat, dar și lat.lutum. Oricum, eu zic înspumată sau roșiatică..sau ambele. 🙂

    Câteva exemple pe idea temei *al- roșu, roșiatic:
    alb.lopë (vacă), vulpe (”cea roșie”, cf. lit. lape/let.lapse, gr.alepou, alb. dhelpër, ledhpë – vulpe), rom. arin = lat.alnus, alūta (“tawed leather”) rom.alior/arior/aribe, lupin (roșiatic), lubă, lubene (dovleac roșu) … din PIE *el-, *ol-, *h₂él- “reddish brown color”.
    Culoarea cărămizie se scotea din coaja de arin. E și un nume medieval interesant, Arina, pe care l-am găsit într-un context f. interesant.
    http://www.traditii.pancarpatica.ro/ari2_2710-cum_se_obtin_diferite_nuante_de_vopsele_vegetale_vopsitul_vegetal_al_firelor.html
    https://en.wiktionary.org/wiki/all#Etymology_2
    https://en.wiktionary.org/wiki/Reconstruction:Proto-Indo-European/h₂elut-

  • vchindea zice:

   A nu crede că Rika = Iza neagră (în vechime) înseamnă a desconsidera 3-4 surse istorice independente care indică toate același lucru. Pe cursul acestei ape pe lângă Izky avem chiar o localitate Iza (în apropiere de Hust), iar legătura dintre hidro- și oiconim este evidentă încă de la prima atestare de la 1387. Pentru Apșița după cum a intuit și Xenopol (și după cum e evident și din calchierea ukr. …Vodyane pentru Apșa de mijloc și de sus) este vorba de o formă rom. ‘Apșoara’ care prin ‘celebra’ apocopă maramureșeană a devenit ‘Apșa’ ulterior resufixată ‘Apșița’.

 11. IVGΛ zice:

  Nu aş spune desconsiderat, ci greu de crezut, adică considerare mai sceptică, din moment ce nu s-a păstrat.
  Ştiam de Iza localitate, dar era vorba dacă mai există ceva, fiind deja menţionată, iar sătucul de pe afluentul Rikăi este singurul, din ce ştiam. Putem menţiona şi Săliştea de Jos, dacă ne ajută, fiind aproape de râu, având un omolog pe Iza.

  Acum, trecând la subiectele interesante. Sincer ,am luat în considerare tot ce spuneţi la Apşa şi Iza, însă fără o cercetare precisă a scurtărilor făcute de dialectul din Maramureş, adică un tabel cu toate exemplele şi motivele scurtării, când se poate şi când nu, m-am gândit că nu e posibilă

  Mi-a fost greu să cred că Apa Izită sau Izita poate da Iza, fiindcă este un pas nu foarte mic.
  Prima dată când m-am gândit la posibilitate am luat pârâul Id’işor, apoi m-am gândit că este un diminutiv în forma iniţială Ieudişor, deci Izita ar păstra -T-ul şi nu avem de a face cu o scurtare.

  M-am gândit şi la neregularităţile din conjugarea unor verbe pentru a explica, inclusiv la o -iză-Izăşte(izvorăşte puternic, deşi nu a confirmat nimeni posibilitatea şi atunci am dedus că m-am gândit eu de am începtut să-mi imaginez ciudăţenii auzite), m-am gândit şi la imposibilitate pronunţării unor forme şi apoi am renunţat total zicând că varianta celtică sau dacică este mai plauzibilă.

  Prima dată am crezut că poate aţi căzut şi dv. în capcana asta că moroşenii pot scurta orice cuvânt, oricum, deci putem da orice toponim, că sigur găsim noi un cuvânt să-l ciopârţim, însă vă ştiu un cercetător foarte precaut şi foarte sceptic şi atunci m-am gândit că dacă aprobaţi teoria, s-ar putea să fie chiar una validă.

  Apoi trecând peste un text fără legătură, am găsit arma crimei, cum s-ar spune.
  ”mejdină” a dat în Maramureş ”mejdă”
  iz-it-a pe acelaşi model ar putea da Iza.
  Acum, nu stiu dacă este un caz identic, fiindcă nu aş vrea să trag concluzii ce mă depăşesc,
  dar este foarte asemănător pentru un profan şi ar putea demonstra ce susţineţi.
  Problema la prima vedere este că-i cuvânt împrumutat, lucru ce ar putea însemna că nu avem o scurtare a lui, ci o acţiune a foneticii la împrumut şi atunci nu e chiar tot acelaşi lucru.
  sukmanŭ-sucman(româna din alte zone)-suman(maramureş) suknja-sucnă(alte zone)- sumnă(Maramureş)

  Cât despre Apşa. S-ar putea spune, doar că eu la traducerea din ucrainiană a toponimului cu (Google translate! 🙂 ) mi-a dat Apoasa. Acolo m-am oprit, zicând că nu ar avea o legătură directă în mod sigur, apoi am luat în calcul mânăstirea Perii din apropiere şi exemplu Apahida. Wikipedia Apşa de Jos maghiară vine cu –Neve a régi magyar Absalon személynévből származik. Ukrán neve a román dumbrava (= cserjés) főnévből ered. –-

  Acum, revenind la Ize, sincer, s-ar putea ca Izita să se aplice la Rika din perspectiva defileului.
  Să fie o apreciere din acest sens, însă defileu au mai toate în zona nordică, deşi ăla este mai interesant.
  Sunt câteva obiective, primul Водоспад Шипіт(ceva cascade, nu ştiu dacă avem de a face cu ceva izbuc sau nu, dar ar fi o pistă).
  Apoi unu pe Tereblia/Talabor, din ce ştiu Озеро Синевир Care este un lac destul de interesant, având parcă un izvor subteran prin digul natural
  Este destul de aproape de bazinul Rikăi, deci s-ar fi putut face o confuzie de locaţie.

  De remarcat este la Izky este şi muntele de lângă, Măgura, dar cam atât.
  Deci Idişor m-a făcut să renunţ la varianta scurtării, însă din perspectiva lui mejdă, s-ar putea să fie până la urmă teoria corectă.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s